ZÖLDSÉGFÉLÉK
Jó tudni!
A kalászosok esetében jobb minőségű termés eléréséhez és mennyiségének
növeléséhez, valamint a növény ellenálló képességének javításához elengedhetetlen a levéltrágyázás. A kalászosok számára nagyon fontos makroelem a nitrogén és a foszfor, mezoelem a kén, mikroelemek közül a réz és a cink. A nitrogén lételeme a kalászosoknak. Zöldtömeg növelésre ezáltal termésmennyiség növelésre használjuk. Hiányát azonnal pótolni kell! A réz fő szerepet játszik a termésképzésben. Hiányában a virágzás és szemképződés elmarad vagy csak léha szemek alakulnak ki. A cink szerepet játszik az erősebb gyökérzet kialakulásában, foszforral kombinálva, valamint a termés mennyiség növelésében. A kén a fehérjemolekulák fontos alkotórésze, illetvea növény fagytűrő képességét is növeli, így hiányának pótlása minden esetben fontos.
Jó tudni!
A zöldségnövények sok tápanyagot elvonnak a talajból, melyeket ha nem pótolunk,
a várt termés mennyisége és minősége egyaránt elmaradhat. Annak
érdekében, hogy megfelelő terméshozammal ajándékozzanak meg minket,
elengedhetetlen a harmonikus tápanyag-utánpótlás, melyet levéltrágyázással
egyszerűen és hatékonyan biztosíthatunk. A nitrogén fontos szerepet tölt be
az életfolyamatokban. Meghatározó szerepe van a nitrogénnek a vegetatív fejlődésnél és a terméshozam mennyiségénél. A foszfor a nitrogén mellett az
egyik legfontosabb és legsokoldalúbb tápelem. A növényeknek már a fejlődésük
kezdeti szakaszától folyamatosan szükségük van rá. A kálium a sejtnedv
nagyobb koncentrációján keresztül csökkenti a növények fagyérzékenységét.
Emellett részt vesz más tápelemek felvételének és forgalmának szabályozási
folyamataiban. A gyökérzöldségek általában magas kálium igényűek.
A kálcium a talajokban nehezen oldható formában fordul elő, ezért célszerű
lombtrágyával kijuttatni, ezzel elkerülve a növekedési zavarokat. A mikroelemeket
a zöldségnövények kisebb mennyiségben igénylik, azonban a bór meghatározó jelentőséggel bír. Minden olyan szövetben jelen van, ahol osztódás
történik. Főként a cékla, a zeller és a karfiol érzékeny a hiányára, ezáltal
elengedhetetlen a kijuttatása.